Reviews

De Gelderlander

Het is deze avond even doodstil in het parochiehuis van de Nijmeegse Antonius van Paduakerk. Dirigent Johnny Rahaket staat in het midden van de zaal en kijkt streng naar de leden van zijn Colourful City Koor, heel streng. Dan maakt hij een beweging. De zangers en zangeressen zetten in, perfect syn- chroon.

Inderdaad, Rahaket is streng, be- aamt koorlid Gerard Boeijen. Hij doet de dirigent na: spreidt zijn ar- men en spert zijn ogen open, als een beer. „Waah!” schreeuwt Boeijen. „Zo wordt hij dan. Maar dat is ook echt nodig, bij een koor met tachtig leden.” Of zoals Rahaket het zelf verwoordt: „Schoonheid voortbrengen, vergt discipline. En volgens dat principe wordt er hard gerepeteerd. Want zaterdag treedt het koor op in de Stadsschouwburg in Nijmegen ter ere van zijn tienjarig jubileum. Het koor werd tien jaar terug door Rahaket opgericht voor een een- malig optreden op een festival, maar bleef bestaan. Waar dat aan lag? „Aan mij natuurlijk”, zegt de dirigent half lachend, half serieus. Boeijen valt hem direct bij. „Nee maar echt! Hij is fanatiek, bevlo- gen en kan de emotie overbren- gen.” En die emotie, dat is waar het allemaal om draait volgens de twee.

R-chestra

Johnny Rahaket is violist, dirigent en producer.
Hij studeerde viool aan de Staatliche Hochschule fur Musik in Keulen bij Professor Heinz Schkommodau en aan het Utrechts Conservatorium bij Philip Hirschhorn.Hij speelde o.a. als concertmeester bij het Riciotti Ensemble; was 5 jaar violist bij het Internationaal Danstheater; was verantwoordelijk voor de muziek in verschillend producties van het Bewegingstheater Amsterdam en is dirigent van het Colourful City Koor.

Door zijn vele concertreizen (Sowjet Unie, India, China, Indonesië, Verenigde Staten en vele landen in Europa) is Johnny Rahaket overtuigd geraakt van het hybride karakter van muziek en van  cultuur in het algemeen. R-chestra is bij uitstek een club waarbij aan deze overtuiging vorm kan worden gegeven.

Wat zegt de pers...